Wylęgarnia Ryb Dąbie powstała w 2003 roku jako owoc pasji i doświadczenia dwóch ichtiologów: Krzysztofa Greckiego i Jacka Juchniewicza. Oboje rozpoczęli pracę jako hodowcy ryb w latach 80.
Dzięki ich zaangażowaniu i wiedzy, gospodarstwa zostały zaprojektowane, aby zapewnić najlepsze warunki życia dla ryb, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego. Zastosowana technologia hodowli jest unikatowa i innowacyjna. Zespół składa się z wysoko wykwalifikowanych i oddanych pracowników.
Normy weterynaryjne i sanitarne są na bardzo wysokim poziomie, a dążenie do ich zapewnienia stanowi jedno z naszych priorytetowych działań. Ikra zaoczkowana jest dostępna przez cały rok i jest sprzedawana z sukcesem w ponad 30 krajach.
Proces produkcyjny odbywa się w dwóch wysoce specjalistycznych i nowoczesnych gospodarstwach rybackich: Dąbiu i Budówku, położonych w północnej Polsce, około 1,5 godziny jazdy samochodem od Gdańska.
OBIEKT W MIEJSCOWOŚCI
Dąbie
Dąbie jest bardzo nowoczesnym i unikatowym gospodarstwem. Naszą istotną zaletą jest geograficzna izolacja od dostępu wody powierzchniowej. Fakt ten pomaga utrzymać najwyższy weterynaryjny status. Wewnętrzne i zewnętrzne sekcje zostały zbudowane aby zapewnić produkcję ikry przez cały rok. Warunki rozrodu są doskonałe, a dzięki czystemu środowisku, przyczyniają się do możliwości produkcji wysokiej jakości ikry zaoczkowanej.
OBIEKT W MIEJSCOWOŚCI
Budówko
Drugi ośrodek Budówko zlokalizowany jest kilka kilometrów od Dąbia. Obiekt ten został w pełni zmodernizowany i wyposażony w nową wylęgarnię.
Proces rozrodu przebiega podobnie jak w Dąbiu. Ma tu miejsce inkubacja ikry zaoczkowanej, sortowanie oraz pakowanie. Sortowanie odbywa się mechanicznie, ale również ten etap kontroluje się wizualnie, aby zapewnić najlepszej jakości ikrę.