Pstrąg potokowy – Salmo trutta m. fario
Pstrąg potokowy jest rodzimym gatunkiem europejskim bytującymi w środowisku słodkowodnym. Preferuje czyste, wartko płynące wody z relatywnie stabilnymi warunkami termicznymi. Optymalny zakres temp. dla hodowli tego gatunku : 8-18°C, maks. 24°C. Pstrąg potokowy gorzej znosi warunki intensywnej akwakultury. Ryba ta nie jest podatna na wirus VHS oraz IHN. Tempo wzrostu tego gatunku jest słabsze w porównaniu z pstrągiem tęczowym i źródlanym. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Głównym celem hodowli i rozrodu pstrąga potokowego jest zarybianie rzek europejskich.
![icon01-types icon01-types](https://ikra-dabie.pl/wp-content/uploads/2019/03/icon01-types.png)
Typy
Populacja mieszana
![icon02-availalibity icon02-availalibity](https://ikra-dabie.pl/wp-content/uploads/2019/03/icon02-availalibity.png)
Dostępność
Grudzień do lutego
![icon03-procent icon03-procent](https://ikra-dabie.pl/wp-content/uploads/2019/03/icon03-procent.png)
Przeżywalność
do momentu rozpoczęcia żerowania: 96 %
![icon04-shop icon04-shop](https://ikra-dabie.pl/wp-content/uploads/2019/03/icon04-shop.png)
Stopniodni przy sprzedaży
300 - 320 ATU
![icon05-chemical icon05-chemical](https://ikra-dabie.pl/wp-content/uploads/2019/03/icon05-chemical.png)
Stopniodni przy których następuje wylęg
430 - 450 ATU