Pstrąg potokowy – Salmo trutta m. fario
Pstrąg potokowy jest rodzimym gatunkiem europejskim bytującymi w środowisku słodkowodnym. Preferuje czyste, wartko płynące wody z relatywnie stabilnymi warunkami termicznymi. Optymalny zakres temp. dla hodowli tego gatunku : 8-18°C, maks. 24°C. Pstrąg potokowy gorzej znosi warunki intensywnej akwakultury. Ryba ta nie jest podatna na wirus VHS oraz IHN. Tempo wzrostu tego gatunku jest słabsze w porównaniu z pstrągiem tęczowym i źródlanym. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Głównym celem hodowli i rozrodu pstrąga potokowego jest zarybianie rzek europejskich.
Typy
Populacja mieszana
Dostępność
Grudzień do lutego
Przeżywalność
do momentu rozpoczęcia żerowania: 96 %
Stopniodni przy sprzedaży
300 - 320 ATU
Stopniodni przy których następuje wylęg
430 - 450 ATU