Pokaż menu
Europejski Fundusz Morski i Rybacki Nasz pstrąg

Pstrąg potokowy – Salmo trutta m. fario

Pstrąg potokowy jest rodzimym gatunkiem europejskim bytującymi w środowisku słodkowodnym. Preferuje czyste, wartko płynące wody z relatywnie stabilnymi warunkami termicznymi. Optymalny zakres temp. dla hodowli tego gatunku : 8-18°C, maks. 24°C. Pstrąg potokowy gorzej znosi warunki intensywnej akwakultury. Ryba ta nie jest podatna na wirus VHS oraz IHN. Tempo wzrostu tego gatunku jest słabsze w porównaniu z pstrągiem tęczowym i źródlanym. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Głównym celem hodowli i rozrodu pstrąga potokowego jest zarybianie rzek europejskich.

icon01-types

Typy

Populacja mieszana

icon02-availalibity

Dostępność

Grudzień do lutego

icon03-procent

Przeżywalność

do momentu rozpoczęcia żerowania: 96 %

icon04-shop

Stopniodni przy sprzedaży

300 - 320 ATU

icon05-chemical

Stopniodni przy których następuje wylęg

430 - 450 ATU