Pstrąg tęczowy - Oncorhynchus mykiss
Pstrąg tęczowy, wywodzący się z Północnej Ameryki, jest najbardziej powszechnym gatunkiem pstrąga hodowanym
w akwakulturze. Jako środowisko bytowania preferuje wartko płynące wody z relatywnie stabilnymi warunkami termicznymi. Gatunek stosunkowo prosty w hodowli przepływowej jak również w systemach typu RAS. Toleruje wysokie zagęszczenia, a zatem jest to preferowany gatunek w intensywnej akwakulturze. Optymalna temperatura wzrostu dla hodowli tego gatunku : 8-18°C, maks. do 20°C. Wzrost jest szybki, a jakość mięsa doskonała. Pstrąg tęczowy jest sprzedawany jako ryba porcyjna, ale również jako duża ryba zwana także pstrągiem łososiowym.
Typy
Same samice diploidalne lub same samice triploidalne (dla hodowców dużej ryby)
Dostępność
Cały rok
Przeżywalność
do momentu rozpoczęcia żerowania: 95 %
Stopniodni przy sprzedaży
225 - 245 ATU
Stopniodni przy których następuje wylęg
340 ATU